Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szilveszter az állatok szemszögéből

2010.12.28

Hamarosan itt az új év, a szilveszteri mulatságok ideje. Mulatság. Az embernek. Az állatoknak - legyen az házi kedvenc, vagy vadon élő állat - egy stresszhelyzet, melyet egyedül nem tudnak kezelni. Segítsünk hát nekik átvészelni, túlélni a szilvesztert!

- mivel a durrogtatást sokan (szabálytalanul) napokkal hamarabb elkezdik, a sétáltatás idején semmiképp ne vegyük le a pórázról kedvencünket, mert ijedtjükben autó alá futhatnak vagy elszaladhatnak, és nem találnak vissza. (ilyenkor is hasznos a chip, vagy a biléta a nyakörvön) Arra is figyeljünk, ha az ablakon dobnak ki petárdát: ez ránk nézve is igen veszélyes, de kedvencünk sokkal közelebb van a robbanáshoz!

- sok kutyus/cicus annyira fél a hangos durrogástól, hogy lakáson belül sem tudja kezelni a helyzetet. Tapasztaljuk ki, hogy mire van ilyenkor igénye kedvencünknek, mitől nyugszik meg leginkább. Az én kis yorkim például retteg a petárdától és a tüzijátéktól, így az utolsó sétánk ilyenkor kb. 17 órakor van, ezután a fürdőszobába viszem a fekhelyét, mert ő a mosdó alatti szekrény alá bújik ijedtében. Rácsukom az ajtót, hogy kevésbé hallja a durrogást. Éjfélkor, amikor a legnagyobb hangzavar van, leülök mellé, és nyugtatgatom. Mi így vészeljük át a szilvesztert. Az ennyire félős kutyust semmiképp ne hagyjuk egyedül szilveszter éjszakára, mert komoly kárt tehet önmagában is, és a lakásban is. Ha felvállaltuk, hogy állatot tartunk, ez is vele jár!

- a vadon élő állatok sem tudják mire vélni a puskadurrogás szerű hangzavart. Ne petárdázzunk erdőben, vagy közel az ő élőhelyükhöz, összezavarjuk őket, megijednek, és hasonló baleseteket szenvedhetnek, mint a fent említettek. 

- és végül a "bulizós" kutyusok gazdijainak egy tanács: kutyusunkat ne etessük túl az ünnepek alkalmával! Ugyanannyit kapjon enni, mint máskor. A sütik, szaloncukrok nem kedvencünknek valók! (annyira nekünk sem..) Sőt! A csokiban lévő  teobromint az ő szervezetük nem tudja lebontani, nekik a csoki méreg!!

Ezzel a kis cikkel kívánok boldog új évet kedves olvasóimnak! 2011-ben is sok cikkel újítom majd honlapomat, remélem mindenki számára érdekes, meggyőző és felébresztő lesz!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

krenanna@freemail.hu

(Anna, 2010.12.31 11:01)

Boldog új évet,és vigyázz a kiskutyáidra!

alexa@freemail.hu

(alexa, 2010.12.28 20:05)

Happy New Year! :)

sanyi044@gmail.com

(Sanyi, 2010.12.28 19:55)

Köszi a tanácsokat!