Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Kizöldül” a vitorlázórepülő nemzeti bajnokság

2012.07.19

 

 

 

2012. július 21. és augusztus 4. között kerül megrendezésre az 57. Nemzeti Vitorlázórepülő Bajnokság, Magyarország legrangosabb vitolázórepülő versenye, melynek az Őcsényi Repülőtér ad otthont.
A tavalyi évben az eddigiekhez képest rendhagyó módon, zöld rendezvényként, a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével került megrendezésre a verseny.
A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel a szervezők ( az Őcsényi Repülőklub és a SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft) ezúttal is igyekeznek zöld rendezvénnyé formáli a bajnokságot, és jó példával járva elöl törekszenek arra, hogy a versenyzőket és látogatókat környezettudatos hozzáállásra ösztönözzék. 

A
környezetünkre való odafigyelés, a tudatos magatartás elsősorban mindössze szemléletváltás kérdése. Ám miért pont egy vitorlázórepülő verseny legyen „zöld” rendezvény?
 
Elsőként azért, mert a vitorlázórepülés egyébként is egy természetközeli sport. Hányan mondhatják el magukról a vitorlázórepülőkön kívül, hogy a természettel teljes összhangban, gólyákkal, sasokkal a jobbjukon suhantak már a szél szárnyán? Vagy, hogy több száz kilométert képesek nagy sebességgel megtenni kizárólag a Nap energiáját hasznosítva?
 

Környezetvédelmi szempontból hangsúlyosabb azonban, hogy egy vitorlázórepülő-versenyen nem maga a repülés, a versenyzés, hanem a gépek kiszolgálása, a versenyzők és látogatók általános szükségleteinek ellátása, illetve a kempingezés jelentik a környezetterhelés fő forrásait. A szervezők célja, hogy a Szekszárdtól 10 km-re meghirdetett verseny teljesen környezetbarát módon kerüljön lebonyolításra azokon a területeken, ahol ez minimális költségráfordítással megoldható. A környezetbarát működés fő elemei a következőek:


 

 

• anyaghasználat csökkentése (papírfelhasználás minimalizálása, elektronikus dokumentumok használata);
• szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása;
• környezetbarát termékek használata (zöld beszerzés);
• a víz- és energiafelhasználás racionalizálása;
• közlekedéssel kapcsolatos környezeti hatások csökkentése;
• a környezettudatos gondolkodásmód ismertetése, népszerűsítése és ösztönzése minden eszközzel a verseny folyamán.

A szerevezők bíznak benne, hogy ez a néhány, mindennapi életünk során is alkalmazható változtatás csak a kezdet, egy olyan innovatív irány, amely továbbfejleszthető, amelyben komoly távlatok rejlenek.

A rendezvényt a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft szakemberei varázsolják „zölddé”.


A verseny kezdetétől folyamatosan érkeznek majd híreink, új programjaink ezért kérjük látogasson vissza hozzánk!

 

Útitárskereső!!
Útitárskereső!!
Valószínűleg mindenki találkozott már azzal a látvánnyal, vagy legalábbis hallott már arról a tényről, hogy az autók többsége kihasználatlanul jár-kel az utakon.
Ez a felállás egyértelműen plusz környezeti terhelést jelent, nem beszélve az utakat terhelő forgalmi dugókról és az emberek pénztárcáját terhelő, egekben járó benzinköltségekről. De van megoldás! Oszkár - A magyar telekocsi- rendszer! »» Bővebben
Partnereink
Partnereink
Az 57. Nemzeti Vitorlázórepülő Bajnokság zöld rendezvénnyé alakításában hozzájárulásaikkal/felajánlásaikkal a következő Partnerek voltak segítségünkre »» Bővebben
Mitől zöld a nemzeti 2012-ben?
Mitől zöld a nemzeti 2012-ben?
A tavalyi „zöld nemzeti” sikerén felbuzdulva idén is igyekeztünk a verseny szervezése során, a lehető leghangsúlyosabban figyelembe venni a környezetvédelem szempontjait és szeretnénk még több újdonságot, lehetőséget megmutatni Nektek.
»» Bővebben
Számítsd ki az ökolábnyomod!
Számítsd ki az ökolábnyomod!
Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia stb.). »» Bővebben
ÖKOKVÍZ
ÖKOKVÍZ
A bajnokság minden egyes napján, miután a versenyzők a levegőbe emelkedtek, a többi földön maradt részvevő számára kezdődik meg a verseny az ÖKOKVÍZzel. »» Bővebben
A vitorlázórepülésről és a bajnokság eredményeiről
A vitorlázórepülésről és a bajnokság eredményeiről
A repülés az emberek mindennapjainak mára már szerves részévé vált, ugyanakkor kevesen tudják azt, hogy mi is a tét egy vitorlázórepülő versenyen... »» Bővebben

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.