Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


karácsonyi készülődés

2010.10.25

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Összegyűlik a család, mindenki boldog erre a pár napra. Az ünnep kedvéért felállítunk szobánkba egy kivágott fenyőt, tetőtől-talpig pompába öltöztetjük, hogy aztán két hét múlva az utcán landoljon többi társával egyetemben. Ennyi volt.. Két hét emberi pompáért növekedett egy-két évtizeden keresztül..

Sok ember struccpolitikát folytat, azt sem hiszi, hogy a globális felmelegedés okai mi vagyunk, és karácsonykor is megnyugtatja magát, hogy a fenyő, melyet megvásárolt, direkt e célra lett ültetve. Csak azzal nincs tisztában, hogy 1000 db elültetett csemete (mellyel "pótolják" a karácsonyi fenyőirtást) egyharmada elpusztul, a megmaradt kétharmad pedig 1-2 évtized múlva lesz csak olyan méretű, hogy megint "érdemes legyen" kivágni karácsonyfának. Magyarországon az ünnep előtt közel 2.000.000 fenyőt vágnak ki legálisan, és illegálisan. Ilyenkor ugyanis sok ember megindul fenyőt lopni, a meggazdagodás reményében. A kivágott fenyőfáknak kb. a fele kerül megvásárlásra, a másik fele vagy ottmarad az árusítás helyszínén, és januárban összegyűjtik, bezúzzák, vagy egyenesen a szemétre kerül.

 Hát... kivágott fenyőt én köszönöm, nem kérek! Kb. 10 éve beszereztem egy szép, tömött kis műfenyőt, tökéletesen teljesíti szerepét, ettől még minden karácsonyunk ugyanolyan szép, és meghitt.. Én úgy gondolom, ez a műfenyő kiszolgálja egész életünket, és még  a család férfitagjait is megkíméli a karácsonyi tortúrától, melyet szerintem egyik férfi sem szeret:

hazaszállítás, fenyőtüske porszívózás a kocsiból, be a házba, rosszabb esetben fel a negyedikre, befaragni a talpba, kézelvágás, ügyelet, sikerült végre befaragni, felállítás, fenyő eldől, kikötözés, díszít a család - hurrá, örülünk. Díszítés után porszívózás, majd naponta megint, mert hullik a fa, 2 hét után már csúnya, mert felkopaszodott, és különben is, útban van, a szaloncukrot leették róla, csak az üres papírok lógnak rajta, amitől mégrondább... és indul a következő tortúra: leszedni a díszeket, apa összetekeri spárgával, negyedikről le, az egész lakás + a lépcsőház tele tűlevelekkel, így anya megint porszívózhat, ha még nincs fullon a porzsák, de ha igen, leküldi apát mégegyszer a kukához.. De hát végülis ez a szeretet ünnepe, nemigaz?

És ez még csak az egyik, súlyos környezetkárosító probléma a karácsonyi készülődés alatt. E mellett még minden ember elindul vásárolni, élelmiszerből például alaposan, nehogy kifoggyanak valamiből az ünnep során. Egy átlag család 3x annyi élelmet, üdítőt, alkoholt és édességet fogyaszt el az ünnepek alatt, mint egy normál hétköznapon. És persze ott vannak az ajándékok.. Ezek után is rohangálunk 2-3 hétig, mire mindenkinek megtaláljuk a megfelelőt. Gyermekünknek beszerzünk valami milliomodik haszontalan kacatot, de hát szegénykém ezt látja az oviban, és különben is, a szomszéd Józsi is ilyet vett a gyerekének. Ezek a haszontalan kacatok úgy nagyjából 6 napig keltik fel a gyermek érdeklődését újra, majd egy lesz a sok megunt közül, mely a szemétben landol. Na és ott van még a csomagolás is.. A gyerekeknek valami Disney mintás-karácsonyos, a felnőtteknek valami komoly csomagolópapír kéne.. persze a nőknek valami nőiesebb minta, vagy szín, a férfiaknak sötét csomagoló.. aztán kell még szalag, meg masni, meg ragasztó.. de hát adunk a megjelenésre, nem?? Átlagban 12 másodpercig lesz érdekes a csomagolás, bármilyen szépre is sikeredett, aztán a szemétben landol. (jobb esetben a szelektív papírgyűjtő konténerben) 12 másodpercnyi "csodáért" használunk el több tonna papírt így karácsony táján.. Hát nem önző az ember?? 

                     undefined

Én amondó vagyok, hogy e pazarló és meggondolatlan cselekedetek nélkül is lehet nagyon szép és meghitt karácsonyunk, és ezt kívánom minden kedves olvasómnak is!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.