Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szelektív hulladékgyűjtés

2010.06.22

Ez az egyik legegyszerűbb módja az óriási mennyiségű szeméthegyek megelőzésének, nem is beszélve arról, hogy megtermelt hulladékunk kb. ¾ része újrahasznosítható – lenne, ha így gyűjtenénk. A Környezetvédelmi Minisztérium adatai szerint Magyarországon évente 4-5 millió tonna szilárd hulladék keletkezik. Ennek legalább a fele újrahasznosítható, egy részének pedig soha nem lenne szabad kikerülni a természetbe! (elemek, akkumulátorok, stb.) A hulladék érték!! A szelektív hulladékgyűjtő konténerek kihelyezése, működtetése az önkormányzat kötelessége, a miénk pedig az, hogy éljünk ezzel a szolgáltatással!

Egy kis segítség, mit hova dobjunk:

Papír hulladékgyűjtő konténer: újság, könyv, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, italos doboz (tejes doboz is!), képes újság, katalógus, prospektus, levelek, levélpapír, füzetek, telefonkönyvek, mélyhűtött ételek (műanyag bevonat nélküli) kartondobozai, papírzsák, karton, papírdoboz,  hullámpapír

Műanyag hulladékgyűjtő konténer: ásványvizes PET palack, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (samponos, habfürdős, stb.), háztartásban előforduló tiszta fólia(szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák, stb.) nagyobb csomagolófólia (mint pl. elektromos készülékek, háztartási gépek, bútorok csomagolása) nagy műanyagzacskó, szatyor, műanyagból készült italos palack, mosószeres és tisztítószeres flakon, ill. tartály, samponos, fürdőhabos és folyékony szappanos tégely, tisztítószeres szóródoboz.

Fém hulladékgyűjtő konténer: A fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves, stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök, stb.)

Üveg hulladékgyűjtő konténer: van, ahol külön van színes- illetve fehér üveg számára is gyűjtőkonténer, van, ahol egyben gyűjthető.

Színes üvegként gyűjthető: színes (zöld, barna, sárga) italos, szeszesitalos, parfümös, konzerves üveg. 

 Fehér üvegként gyűjthető: a tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegek, befőttes, parfümös, tejes, üdítős üveg. A színtelen boros- és szeszesital, bármilyen színtelen üveg-palack.

Bármilyen elem, telefon vagy tölthető akkumulátor veszélyes hulladékként kezelendő!! Ma már igen sok helyen van számukra gyűjtőkonténer (pl. iskolákban,, egyes benzinkutakon)

Komposztálás:

Az első lépéseket már megismerhettük a hulladékkezelés kérdésében: első és legfontosabb teendőnk a környezettudatos, megfontolt vásárlás, aztán jöhet a szelektív hulladékgyűjtés. És végül, aki megteheti, illetve időt és energiát szán a termelt hulladéka még további hasznosítására: jöhet a komposztálás! J Hulladékunk kb. 1/3 része szerves anyagokból áll, mint például: ételmaradék, pucolt zöldség-, gyümölcshéj, szobanövények ill. kerti növények részei, kávézacc, stb.. Ezeket egy laza mozdulattal a szemétbe hajítjuk, pedig kis ráfordítással (komposztáló edény vásárlása, vagy házilag való elkészítése) ezeket a “hulladékokat” értékké alakíthatjuk kertünk, szobanövényeink számára, az általunk termelt hulladék mennyiségét ismét csökkentettük, így pénztárcánkon is “segítettünk”, nem is beszélve környezetünk kíméléséről!!

 

Egy kis segítség:

http://www.komposztalo.hu/hogyan-csinaljam.html

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.