Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011 január

2011.02.01

Megint egy új év.. 18 éves koromig csak vánszorogtak az évek, vártam a nagykorúság napját, gondolván, akkor majd minden megváltozik. Háát, semmi sem változott, csak annyi, hogy azóta repül az idő, és minél idősebb vagyok, annál értékesebb számomra minden perc, óra és nap, annál inkább észreveszem az igazi csodákat, szépségeket a világban. Úgy látszik, erre fel kell nőni. Az idei év kezdete bőségesen megajándékozott minket a természet csodáival, igaz, kegyetlen oldalát is megmutatta, amit mi hívtunk elő..

Január 4.-én délelőtt a 2008. augusztus 1.-ei után ismét  részleges napfogyatkozás volt látható hazánkból. Sajnos az időjárás nem kedvezett e csillagászati esemény megcsodálásához, nem sok helyen volt látható. Azért az időkép.hu-n sok szép képet találunk:

  

Időjárásunk sajnos már teljesen kiszámíthatatlan, novembertől felváltva egyszer +15 fok van napokig, aztán lehűl akár -20 fokra is. Ez már tagadhatatlanul a klímaváltozásnak tudható be. Január első hetében is jóval melegebb volt a szokottnál, ezt a természet is megérezte: az ország több pontján kibújtak az első hóvirágok. Igaz, hogy ez egy csodás esemény, semmiképp nem természeti katasztrófa, de gondoljunk csak bele: évtizedekig a tavasz hírnöke, és a nőnapi ajándékozás elengedhetetlen kelléke volt ez a ma már védetté nyilvánított kis virág. Ennek az ideje március elején van, nem január elején..

    

Január 15.-én Grazban megdőlt a melegrekord.  Délben 14,1 fokot mutatott a hőmérő. Ezzel jócskán megdőlt a január 15-i osztrák melegrekord, utoljára 1968-ban mértek hasonló meleget, az akkori rekord 11,6 fok volt. Az osztrák meteorológusok belenéztek az utóbbi évtizedek nyilvántartásaiban, és a mostanihoz hasonló sípálya-gyilkos január a közelmúltban 1994-ben, 1998-ban és a katasztrofális telet hozó 2007-ben köszöntött be utoljára nyugati szomszédunknál. Ezekben az években 3,4-4,8 fokkal volt melegebb a januári átlaghőmérséklet a sokéves átlagnál. Ha nem változtatunk életmódunkon, lassan elbúcsúzhatunk a síelés adta gyönyöröktől, ami csak a kisebbik probléma..

          sielok.hu

Az enyhe időjárás miatt a belvíz is emelkedik Magyarországon. A Körösök vidékén 623 négyzetkilométer van víz alatt. A Tiszántúlon egy nap alatt 20 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, így csaknem 440 négyzetkilométernyi terület áll víz alatt.  A Közép-Tisza vidéken is nőtt az elöntött területek nagysága, itt 573 négyzetkilométeren áll a belvíz. Az enyhe időjárás miatt általában 10-20 centiméterrel emelkedtek a vízszintek a belvízcsatornákon, de a Tisza-Szamos- és a Szamos-Túr-közben félméteres vízszintemelkedést regisztráltak. Szabolcsban az elöntött terület nagysága meghaladja a 400 négyzetkilométert.

Január 25.-én Korzikát belepte a hó. Nem ez az érdekesség benne, hanem az, hogy 12 óra leforgása alatt 60-100 cm friss hó esett. Az utóbbi 50 évben nem tapasztaltak ilyet.

            

Csak érdekességként: január 17.-én gömbvillámot fotóztak Budaörsön. Az időkép elemzői szerint a fotó hiteles, nem szerkesztették vagy módosították.

                                

Az elmúlt 25 év legerősebb, 4,7-es magnitúdójú földrengése rázta meg hazánkat január 29.-én este 18 óra 41 perckor. A rengés epicentruma Oroszlánynál volt mintegy 10 km-es mélységben, de a földmozgás észlelhető volt Budapesten, illetve több dunátúli nagyvárosban, így Székesfehérváron, Veszprémben, Győrött, sőt a Felvidéken is.

Magyarországon évente 100-120 kisebb rengés pattan ki, ebből átlagosan 4-5 érezhető. Jelentősebb károkat okozó rengések 15-20, nagyobb kárt okozók 40-50 évente pattannak ki. A két utolsó nagyobb fölrengés a 4,7-es berhidai (1985) és a 4,1-es gyömrői (2006/2007 szilvesztere) volt. Mór közvetlen környezete földrengésileg hazai viszonylatban kiemelkedően aktív, az elmúlt 250 évben 34 eseményt regisztráltak itt - mondta el Kiszely Márta, az intézmény munkatársa.

Január 30.-án este 21 óra 59 perckor 3-as magnitúdiójú utórengést észleltek, melynek Szár település volt a középpontja. A 3-as erősség gyengének tekinthető, figyelemre méltó azonban, hogy ez az utórengés önmagában is az elmúlt 3 hónap második legerősebb földmozgása volt hazánkban.

Január 31.-én hajnali 1 óra 25 perckor néhány kilométerrel északra újabb, 2,8-as erősségű utórengés pattant ki. A szakemberek tájékoztatása szerint még hetekig kell utórengésekre számítani.

 

                                          A budapesti mérőállomás szeizmogramja

A 2011-es év első hónapja tehát sok gyönyörűséggel, és félelemmel is gazdagított minket. Mindenkinek szép, természeti gyönyörökben gazdag, katasztrófamentes februárt kívánok! :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.